Hvilket problem ønsker jeg å løse?

Som en oppgave fra Karl Philip Lund, har jeg vridd hodet og forsøkt å finne ut hvilket problem jeg ønsker å løse.
Oppgaven han har gitt oss er på bakgrunn av hva Googleansatte Jamie Casap presenterte på BIF 2015 (Business Innovation Factory). Han hadde en tankegang tilpasset moderniseringen og digitaliseringen i samfunnet, og så på det som feil å spørre barn hva de ville bli når de blir store. Det rette spørsmålet var: Hvilke problemer de ønsker å løse. Jeg har tenkt lenge på det, lest masse artikler om ulike temaer, gått i gatene og sett etter gründerideer, lest andre studenters egne tanker, forhørt meg med venner og familie. Alt var like vanskelig og alle synes oppgaven var åpen og krevende. Men jeg har funnet ett tema som for meg og veldig mange andre er viktig. Jeg har tenkt hvilken kunnskap jeg har om temaet og hvilke ferdigheter som kreves for å løse problemet.
Problemet som jeg ønsker å løse er Mobbing

Mobbing

Det skjer i så uendelig mange former og fasonger. Det er vanskelig å definere godt hva egentlig mobbing er. Barn kan enkelt si til læreren eller foreldrene at h*n har blitt mobbet da det kun er snakk om en enkelt ekkel hendelse. Mine tanker rundt hvordan mobbing kan defineres, er pågående plaging, hetsing, drittkasting, trakassering og baksnakking som pågår over tid og påvirker offeret på en negativ måte. Jeg er åpen for å ha uteglemt viktige momenter rundt definisjonen, men jeg er ganske sikker på at alle der ute har en noenlunde lik felles forståelse av hva mobbing er.

Skjer over alt

Litt av grunnen til at jeg valgte dette store problemet, er fordi jeg har opplevd det selv. Jeg har selv merket på kroppen hvordan det over flere år er å høre dritt og kallenavn opp gjennom ungdomsårene. Det er et problem som jeg personlig føler eskalerer i et tempo som verken foreldre, skoler eller barneombudet klarer å følge opp.
Vi kan alle endres gjennom miljø. Vi kan vokse opp til å bli bedre mennesker som legger barndommen og mobbingen bak oss. Det er imidlertid ikke alltid slik. Mobbingen som blir drevet i tidlige barne- og ungdomsår tas med opp og videre i livet. Det er utallige av arbeidsplasser som har ansatte som opplever mobbing eller trakassering iløpet av en jobbperiode. Hvorfor skal mobbing, som er en grufull gjerning følge oss mennesker gjennom livet? Hvorfor har noen behov for å gjøre ting dårligere for andre, for selv å føle seg bedre? Disse spørsmålene er sannsynligvis noe jeg ikke kan løse. Men jeg har hvert fall noen tanker om problemløsning for mobbing.

Skrekkeksempel

Jeg regner med mange av dere husker å ha hørt historien om den 13 år gamle gutten som tok livet sitt noen år tilbake som en følge av mobbing over lenger tid. Han levde et rolig og uskyldig liv og ble betegnet som en sjenert og konflikt-sky gutt. Det kan virke som tilfeldigheter, men det er tilfeldigheter av onde gjerninger fra medmennesker som er så ille at Odin ikke lenger ville være en del av verden. Det får ikke blitt verre enn dette. Mobbing er vanskelig å forebygge, men i denne saken fremkommer det informasjon om to skoler som ikke klarer å håndtere alle elevers rett til et godt skolemiljø: Lovdata.no.
VG skrev en lang artikkel vedrørende Odin som ikke ble mer enn 13 år. Artikkelen er rørende, skremmende og får frem utrolig med sinne hos undertegnede. Sammen med familien, vil jeg håpe at den norske regjeringen og skoletjenesten tar slike saker på alvor og gjør mer for å hindre mobbesaker som denne.

Ref sognepresten i Aurskog Kirke:
«Mobbing er skadelig, den ødelegger livet til enkeltmennesker, den gjør noe negativt med selvbildet ofte, mange blir svake inne i seg (…), og hele fellesskapet blant oss blir ødelagt».

TIL DEG: Ta avstand fra mobbing og støtt stiftelsen moren til Odin opprettet etter sønnens død her!

 

Mobbing i arbeidslivet

Det blir i flere tilfeller nevnt som trakassering, men i mitt hode går mobbing og trakassering side om side i det å ødelegge liv.

Det psykososiale miljøet på arbeidsplasser virker å være nedprioritert av ledere. Ledere som kanskje først og fremst bryr seg om kun seg selv. Vi ved Høyskolen Kristiania lærer om de fremtidige lederne som ser sine ansatte og opererer i stadig mer flate organisasjonsstrukturer. Dette er noe som kan hjelpe mot det voksende problemet mange arbeidsplasser har.

FOR tilbake i 2015 skrev NRK en artikkel vedrørende nettopp mobbing på arbeidsplassen. Mental Helse har en egen arbeidslivstelefon, hvor de mottar henvendelser angående ting på ulike arbeidsplasser. På spørsmål fra NRK, kunne dem informere om at over halvparten av alle henvendelser dreide seg om nettopp mobbing eller trakassering. Det er skremmende i landet som nylig ble kåret til verdens lykkeligste land. Da undrer jeg over hvordan andre land har det, og verden generelt er satt sammen av mennesker som vil hverandre ondt.
Faktaene som er lagt på bordet i form av håndfaste innhentede tall er skremmende. Når vi ser på sammenhengen mellom mobbing og selvmord så er det;
– 135.000 nordmenn (Ca. 5% av arbeidsmassen) som har selvmordstanker som en følge av mobbing på arbeidsplassen
– Ansatte som opplever mobbing på arbeidsplassen har dobbelt så stor sannsynlighet for å få selvmordstanker, sammenliknet med de som ikke blir mobbet.
I arbeidslivet og i en jobbsammenheng må jeg definere mobbing litt annerledes. Som yngre og elever ved en skole handler det mye om å være ekkel mot hverandre over tid. På en arbeidsplass må man skille mellom en konflikt og mobbing. Gjentatte krenkelser over tid i en konflikt, kan da skli over i å bli et mobbetilfelle.

Konklusjon

Jeg har hørt mange lærere si at det hjelper mot mobbing å være åpen. Jeg har selv ikke vært det, men ser jo også at i Odin og hans families tilfelle at det ikke hjalp.
Det er et problem i samfunnet vårt når det gjelder store ord om gull og grønne skoger. Det er lovfestet at alle barn har rett til ett “godt fysisk og psykososialt miljø som fremjar helse, trivsel og læring”. Mobbing tar fra muligheten til nettopp dette.
Det må i mye større og tyngre grad mennesker inn i skolen som har ansvar for at vedtekter skal opprettes for å vise seriøsitet, og sette klare tydelige eksempler for skolebarn. Bruk gjerne Odin sitt tilfelle og sak som eksempel. Hadde barn som utøver selve mobbingen fått beskjed om at dette kan ende virkelig ille, har jeg troen på at de endrer handlingsmønster. Noen unntak vil det være, men i Norge som velferdsstat bør det være ulike instanser som plukker opp disse.

Litt mer håndfast og relevant fra min oppnådde læring på skolen, er det å se på løsninger for mobbing og trakassering i næringslivet.
60 % av de som ringer og benytter seg av Mental Helse som nevnt tidligere, forteller at det er sjefen som utøver mobbingen, mens bortimot 32 % av mobbingen kommer fra kolleger. Ledere plassert i lederstillinger på feil premisser er skjebnesvangert. Jeg mener at dersom det fremkommer av flere ansatte at en person i lederstilling ikke klarer å opptre slik en skal – bør jobben stå i fare.
Unge, fremadstormende ledere, er mennesker med forståelse og innsikt i andre menneskers velvære. Det er ledere som ser andre enn seg selv med omsorg og forståelse, ikke hovne blikk og spydige kommentarer.
Jeg ønsker at flere ledere i bedrifter skal ta det psykososiale miljøet seriøst, og forstå at ved et godt arbeidsmiljø vil alle ansatte kunne yte maksimal innsats.

Har din arbeidsplass godt arbeidsmiljø utover medarbeiderundersøkelser? Det er ikke alltid disse undersøkelsene speiler den virkelig, faktiske situasjonen.

 

Odin sa når han var liten:
“Når jeg blir voksen, skal jeg bli akkurat slik som pappa. Jeg skal ha stor mage, lange bein og kjøre lastebil”.

Jeg sier ikke hva jeg skal bli, jeg sier jeg skal se mine medmennesker som likestilte å behandle dem med respekt. For med respekt vil vi sammen kunne oppnå et godt psykososialt og fysisk arbeidsmiljø som fremmer muligheten for gode resultater.

 

 

 • Thomas Karlsen

Kilder:

BLOGGOPPGAVE: Hvilket problem ønsker du å løse?

http://www.vg.no/spesial/2014/odin/
https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1998-07-17-61/KAPITTEL_11#KAPITTEL_11
https://www.nrk.no/norge/135.000-blir-mobba-til-sjolvmordstankar-1.12581266
https://www.nrk.no/norge/_-slik-opplever-nordmenn-mobbing-pa-arbeidsplassen-1.12587381

 

 

Fant du det interessant? Del gjerne

9 thoughts on “Hvilket problem ønsker jeg å løse?”

 1. Åååå, for et aktuelt emne og godt skrevet innlegg! Enig i alt det du skriver. I henhold til mobbing på arbeidsplassen er jeg glad det nå fokuseres mer på det menneskelige og medfølende aspektet ved å være en leder (som Future Leaders konseptet og de ulike leder/organisasjons emnene ulike skoler tilbyr). Synes dette var bra lesing!

  1. Tusen takk for tilbakemeldingen Maria! Ja Future Leaders er et kjempebra tiltak som forhåpentligvis forebygger noen av de negative trendene store bedrifter opplever.

 2. Hei Thomas,

  Veldig godt skrevet innlegg og ikke minst relevant problemstilling du tar opp. Mobbing er dessverre et problem både i ung og voksen alder, og noe det absolutt bør legges et sterkere fokus på å redusere. Bra at du henviser til relevant statistikk og faktiske hendelser, selv om det er skremmende fakta.

  Stå på videre!

 3. Dette var et veldig interssant blogginnlegg. Synes det er utrolig bra at du tar opp et slikt viktig og aktuelt tema. Det er nok veldig mange som kan kjenne seg igjen i det du skriver og som er enige om at ordninger rundt mobbing bør diskuteres. Videre synes jeg det er bra du bruker eksempler fra virkeligheten. Dette forsterker budskapet ditt!

 4. Knallbra Thomas! Morsomt at du velger et så dagsaktuelt og alvorlig tema. Du får virkelig satt ting i perspektiv slik at alle kan forstå at vi må jobbe mot dette problemet sammen! Nå som digitaliseringen skjer blir mobbing enda vanskeligere å ta tak i med tanke på sosiale medier. Mennesker kan fremstå anonyme eller som andre og det blir vanskeligere enn noen sinne å ta tak i de som står bak det.

  Stå på videre!

 5. Du har kanskje tatt opp det tema som de fleste er redd for å ta opp, og da tenker jeg på de personene som blir mobbet eller har blitt mobbet selv. Det finnes mobbing i alle miljøer og sosiale situasjoner. Det handler ikke om å baksnakke, men å framsnakke. Jeg vil faktisk trekke frem et program som nylig begynte å gå på TV, “Wunderland”. En TV-serie som følger flere gjenger i det typiske rånemiljøet. Ja, mange synes det er “harry”, men en av personene der sier noe som jeg bet meg i tak i. “Det har ikke noe å si åssen du ser ut, om du er tjukk, lang, langt hår eller lignende. Vi har det bare gøy sammen.” Jeg trodde ikke jeg skulle lære av rånemiljøet, men det viser at de ikke stenger ut noen, uansett hvordan de ser ut. Ta en titt på det. Et inkluderende miljø.

 6. Hei, Thomas
  Jeg synes at du har skrevet et veldig godt innlegg om mobbing og får frem viktigheten av å ta mobbing seriøst. Jeg synes det er positivt at du tar opp skrekkeksempelet med Odin, det belyser virkelig hvor forferdelig mobbing er. Samtidig er jeg overrasket over at det foregår så masse mobbing i arbeidslivet. Jeg lærte noe nytt ved å lese dette innlegget, så det er positivt.
  Stå på videre!

  1. Veldig hyggelig å høre at innlegget var til nytte for deg Korab! Det er skremmende, men også noe man enkelt kan ta tak i.

 7. For et vondt tema! Så utrolig bra at du tok det opp. Jeg håper at mange kommer til å lese innlegget ditt og kanskje er det noen der ute som kommer til å innse at “oj, det er på tide at jeg endrer meg”.
  Selv har jeg vært mobbet hele veien fra barnehagen til ungdomsskolen og blir det fortsatt nå til tider. Det har blitt så en del av livet mitt at jeg ofte ikke merker engang at noen mobber meg. Jeg ble veldig overrasket når en jente jeg gikk på ungdomsskolen med sa at hun beundret meg for at jeg tålte mobbingen av stebroren min så godt. Jeg ble litt lamslått der vi satt med hver vårt vinglass. “Mobbet han meg?” “Ja” sa hun, “både han og vennene hans!” Jøss, det har jeg faktisk ikke fått med meg. Men jeg har vært heldig. Jeg har fått relativt tykk hud. Jeg tåler ikke når folk begynner å hakke ned på meg og jeg sier ifra. Det skal derimot ganske mye til før jeg merker noe eller blir lei meg.
  Men ikke alle er like heldige.
  Historien til Odin vet jeg mye om! Jeg har lest, tror jeg, alle artiklene om den forferdelige ferden han måtte gjennom. Det er hårreisende at andre medmennesker har forårsaket det. Det hadde ikke jeg kunnet ønske min verste fiende. Jeg vet ikke hvorfor eller hva som forårsaker/trigger det, men noen får bare den “offer rollen” av andre maktsyke umennesker og han var en av de uheldige.
  Jeg håper folk som leser innlegget ditt lærer av det. At de ikke forblir stille der og da, men står opp for hverandre og slår ned på mobbingen der det skjer, i det øyeblikket! Det er den eneste måten å motvirke mobbing på.
  Som du skriver, så skjer det fortsatt med voksne mennesker, på arbeidsplasser i jobbsituasjoner. Og det er helt ubegripelig for meg. Andre må da se hva som skjer? Hvorfor gjør de i så tilfelle ingenting? Blir det mange nok, så kommer ikke mobberen til å tørre å fortsette. Husk det!
  ALDRI la mobbingen gå.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *